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Questions and Answers (list all questions and answers in numerical order) 
 
GENERAL QUESTIONS 
 
1. Question:  Is it possible to apply for the Adolescent Pregnancy Prevention Program (APPP) and 

PREPare for Success (PREP)? 
 

Answer: Agencies can propose applying for both APPP and PREP; however, they will not be awarded 
funding to serve the same counties. If they apply for both funding sources and are recommended for 
funding by the reviewers, they’d have to choose which funding source their agency will accept. An 
organization can either 1) submit applications for both APPP and PREP with the intent to serve one 
county and the expectation to choose which funding source they’d want to receive if they were 
approved for both grants; 2) submit applications to implement APPP in one county and PREP in 
another county. It is only possible to be awarded funding for both grants if an agency plans to serve 
more than one county.  

 
2. Question: Is there a page limit on the cover letter?  
 

Answer: No, there is no page limit.  
 
3.  Question: Will we receive acknowledgement of applications submitted via email? 
 

Answer: Yes, the NC DHHS staff will send a confirmation email to acknowledge receipt of the 
application.  

 
4. Question: Are we supposed to break the headings up into each component (a-d) and answer the 

question under each section or group all of the questions together at the top? 
 
Answer: The entire question, including the components, must be included in the response.  It is your 
choice to break the components up or to group all together and write your response underneath. 

 
5. Question: How do we type in the application and charts or are we supposed to recreate them? 
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Answer: Download the Word version of the Request for Application (RFA) 404 – Adolescent 
Pregnancy Prevention Program Template from the Teen Pregnancy Prevention Initiatives (TPPI) 
website www.teenpregnancy.ncdhhs.gov/funding.htm. Enable editing after opening the document.  
 

6. Are the DUNS number and the Unique Entity Identifier (UEI) the same thing? 
 
Answer: The Unique Entity Identifier (UEI) replaced the DUN & Bradstreet (DUNS) number for 
Federal Funding Accountability and Transparency Act (FFATA) reporting on April 4, 2022. Now 
organizations that receive federal funds are required to have a Unique Entity Identifier (UEI), a 12 
digit alpha numeric.  This includes agencies that receive Federal funds through the DHHS contracting 
process (subrecipients).  Subrecipients who were registered in SAM.gov prior to April 1, 2022, were 
automatically assigned a UEI.  New subrecipients that do not have a UEI can use the online 
registration to receive one free of charge at www.SAM.gov. 

 
 
COMMUNITY READINESS 
 
7. Question: Should agency data only be included if we were previously TPPI funded? 
 

Answer: No, all agencies should include data from other related programs, pilots, focus groups, etc. 
that you have collected information, regardless of funding source. 

 
8. Question: I referred to my last application submitted in 2019 and noticed that for the first section, 

the Needs Assessment, the questions this time aren’t necessarily geared toward specific data to 
look up like last time.  

 
Answer: The change you noted in Section 1 is intentional. The title of the section transitioned from 
Needs Assessment to Community Readiness. You can use data to support responses; however we 
are not requesting a list of data points as in the previous application.  
 

9. Question: How strongly in the application do I need to affirm that we have really worked through 
both curriculum opportunities, reviewed some of the actual plans, review process?  Can we just go 
ahead and state that we are choosing?  Can we implement in September 2023?   
 
Answer: Please review the RFA questions (1-6 through 1-9) carefully and provide detailed answers. 
You can share the anticipated curriculum selection; however it is not required until after the 
completion of the needs assessment. It is strongly discouraged to implement without completing 
the proposed first six-month activities.   

 
10. Question: I am using data from our FY21 TPPI survey in our needs assessment.  How do I cite 

that?   
 
Answer: The Modern Language Association (MLA) treats surveys as interviews, which use the 
following format: Agency Name. “Teen Pregnancy Prevention Survey." DD Month YYYY. 

 
 
PROGRAM PLAN 
 

http://www.teenpregnancy.ncdhhs.gov/funding.htm
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11. Question: When filling out the Year 1 work plan in Section 2-1, are the pre-populated activities 
required or can they be removed. There are two empty rows at the bottom of the chart, can we 
add additional activities?  
 
Answer: The pre-populated Year 1 activities are required. Please do not remove activities from the 
chart. Additional activities can be added if desired by the applicant and essential to program 
implementation.  

 
12. Question: Can we in the scope of work chart, include beginning to provide instruction September 

2023 in order to maximize the number of students we reach and to keep our relationship with 
school staff?  
    
Answer: The Proposed Scope of Services are listed beginning on page 12 of the RFA. Year 1 
emphasizes using the first 6 months to work with your community, engage youth and Community 
Advisory Council (CAC) to select the curriculum that best fits your community’s needs, to train staff 
and CAC members, and to secure the Memorandums of Agreement (MOAs) from key partners 
rather than beginning implementation of the curriculum.  Curriculum implementation should 
commence the second half of year one.  
 

13. Question: Do programs with current Youth Leadership Councils (YLCs) have to wait until Year 2 to 
begin working with the YLC or do we write this up as an ongoing process?   
 
Answer: You can state that you have a current YLC and your processing for recruiting etc.  By Year 2, 
your YLC should incorporate the requirements listed on page 7-8 on the RFA. Prior to the initiation 
of the YLC, training and materials will be provided to the agency on how to plan, design, implement, 
and maintain a successful Youth Leadership Council. In addition, we suggest that the YLC have a 
robust and diverse group of students (not just high achieving students). 

 
14. Question: If working with a school system, we understand a MOA can cover all schools if from the 

superintendent. Will you require a letter of support from the school principals?  
 

Answer: No; however, the MOA should list the schools you will work with and describe their level of 
participation in program activities. 

  
15. Question: Does the MOA have to be on letterhead?  
 

Answer: No, the MOA is written to show commitment from both partners.  
 
16. Question: Can the MOA be a form document?  
 

Answer: Yes, however the details of the agreement on behalf of both agencies should be specific to 
what both the supporting agency and applicant agency will provide. For example, we would assume 
your local high school will provide different services and support for your program than your local 
health department. Although the template may be similar, the services they commit to providing to 
support your program would probably differ.   

 
17. Question: If our program is based out of a local health department, will we need an MOA with the 

local health department? 
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Answer: No, your agency (the local health department) is applying for the funding. Your level of 
commitment and services that will be provided to support this program should be expressed 
throughout your RFA narrative.  

 
18. Question: What do we include for the description of “how partner agency will assist in program 

implementation” in Chart 2-2? 
 

Answer: Detail the specific role that the agency has in assisting with the program (recruitment, 
sustainability, transportation, space for service, referral source, etc.). 

 
 
AGENCY READINESS  
 
19. Question: Can the program coordinator position be less than 1.0 Full Time Equivalent (FTE)? 

 
Answer: No, the program coordinator position must be 1.0 FTE. However, a portion of their salary 
can be included in Local Match if desired by applicant.  

 
20. Question: Do you also want FTE information for administrative staff in addition to program staff 

and supervisor? 
 

Answer: Yes, please include the position if the grant will support a portion of the administrative staff 
position. For example, you may include your fiscal manager and their FTE if this person will support 
the APPP grant by preparing contract budget itemization and expenditure reports among other 
administrative duties. However, this is not required. 

 
21. Question: Does the program supervisor also have to be trained in the curriculum? 

  
Answer: Yes, because the supervisor will be responsible for conducting observations of the 
evidence-based program at least twice per year. The supervisor can also serve as a backup facilitator 
when needed. 

 
 
BUDGET 
 
22. Question: Can we put training costs in our budget? 
 

Answer: Yes, training costs can be included in the budget.  
 
23. Question: Can the local match all be in-kind? 
 

Answer: The local match can be in-kind, donated services or actual dollars from other funding 
sources. 

 
24. Question: Regarding staff training, if we don’t know where the training will be, what do we put in 

the budget? How many in-person trainings will take place? 
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Answer: Travel cost can be estimated; however, make sure they do not exceed the state approved 
rates.  We anticipate having five in-person 2-day trainings next year (including the curriculum 
training). The exact location is not yet determined. Most TPPI sponsored trainings are held in the 
central region – Greensboro/Winston-Salem and in some cases Raleigh.  

 
25. Question: If you are given space at the school or church for the program where do you include 

that on the budget? 
 

Answer: Include any donated space utilized for the program in your in-kind “Contractor Match” 
section of the budget. 

 
26. Question: If the Supervisor time is in-kind, do I need to include details in the narrative (salary, 

fringe, etc.)? 
 
Answer: Yes, please include all the details for every position in the budget (requested amount or 
local match).  The details must demonstrate how you calculated the dollar amounts listed in the 
budget.  

 
27. Question: If local match exceeds $25,000, should it be included? 
 

Answer: If the local match is slightly over the $25,000 it is ok, but there is no need to list all possible 
in-kind items and have the dollar amount higher than the $25,000. If you are awarded funding, we 
are limited in only capturing $25,000 local match if you are awarded $75,000.  

 
 
28. Question: Do we need to budget the training fee for FLASH curriculum into our budget for our 

program coordinator and the supervisory staff to be trained? 
 
Answer: TPPI will provide FLASH Curriculum training for program coordinators and supervisors 
during the first half Year 1. You will not need to budget for the training itself, but you will need to 
budget in any curriculum costs and travel expenses for the trainings. FLASH curriculum costs can be 
referenced here: https://flash.braincert.com/lms/listproducts. Agencies are responsible for the 
travel expenses (mileage, food and lodging) of their staff during the training.  

 
29. Question: Are we required to attend the North Carolina Sexual Health Conference (NC SEXCON)? 
 

Answer: No, TPPI funded agencies are not required to attend NC SEXCON.  
 
 
 
 

https://flash.braincert.com/lms/listproducts

